Főoldal

Gyakran ismételt kérdések pedagógusok részére

Mi a PÉNZ7?

A 2023/2024-es tanévben tizedik alkalommal rendezzük meg az általános- és középiskolás diákok pénzügyi tudatosságát interaktív eszközökkel fejlesztő PÉNZ7-et, amely az elmúlt tanévben már több mint 1.100 iskola 145 ezer diákjához ért el.

A Belügyminisztérium (BM - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság jogutódjaként) projektvezetése mellett a PÉNZ7 együttműködő szakmai partnerei és szervezői a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM, az KIM, az ITM és a PM jogutódjaként), a Pénzügyminisztérium (PM), a Magyar Bankszövetség (MBSZ), a Pénziránytű Alapítvány (PA), valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM).

A PÉNZ7 pénzügyi témája mindig fontos ismeretanyagot rejt a mindennapi pénzügyekről. A GFM és a JAM, mint szakmai együttműködő partner közreműködésével a PÉNZ7 az előző öt tanévhez hasonlóan vállalkozói témával is bővül, amelynek célja, hogy a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. A korábbi évek tananyagai is elérhetőek, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően válogathatnak.

Bővebben: http://www.penz7.hu/a-kezdemenyezesrol

Mikor lesz a következő PÉNZ7?

A Belügyminisztérium a 2023/2024. tanévben a pénzügyi és vállalkozói témahét megtartására, vagyis a PÉNZ7 programra 2024. március 4-8. között biztosít lehetőséget.

Hogyan történik a regisztráció?

A regisztráció a www.penz7.hu weblapon történik, emailben történt jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. A regisztrációs felületen a teljesség igénye nélkül meg kell adni az iskola pontos nevét, OM azonosítóját, meg kell adni, hogy melyik téma érdekli, és hogy kérnek-e önkéntest az óra megtartásához, stb.

Honnan tudom, hogy sikeres-e a regisztrációm a PÉNZ7-re?

A regisztrációt követően az ön által megadott e-mail címre megerősítő e-mailt küldünk. Ha ez nem érkezik meg, érdemes ellenőrizni a begépelt e-mail cím helyességét, illetve a levélszemét mappát- hátha a megerősítés oda került.

A regisztráció sikeressége a PÉNZ7 oldalon a bejelentkezésnél is ellenőrizhető a regisztrációkor megadott e-mail címmel és jelszóval.

Nem módosítható a regisztráció. Mi az oka?

A regisztrációs adatok a bejelentkezést követően szerkeszthetőek (név, telefonszám), kivéve az iskolai részvételi adatok.

Az adatok javításával kapcsolatban kérjük írjon a penz7@ejam.hu e-mail címre.

Mit tegyek, ha elfelejtettem a felhasználónevemet, vagy jelszavamat?

A bejelentkezésnél, ha az adatok hibásak és nem engedi belépni az új tanórai anyagokat tartalmazó tárhelyre a rendszer, akkor kérjük, hogy:

  • A bejelentkezési felület jobb alsó sarkában válassza ki az "Elfelejtettem a jelszavamat" funkciót.
  • Ha ön pedagógus, előfordulhat, hogy nem az ön email címével regisztrálták az iskolájukat. Kérjük, érdeklődjön munkatársai körében.
  • Ha továbbra sem tud bejelentkezni, írjon emailt az info@penz7.hu email címre.

Mikor kerülnek fel a tananyagok? Milyen módon lesz lehetőség a felkészülésre?

Az adott évi PÉNZ7 tananyagot csak a regisztrált iskolák és önkéntesek számára tesszük elérhetővé. A korábbi évi tananyagok elérhetőek a PÉNZ7 weboldaláról.

A letölthető tananyag részét képező tanári útmutatón túl a pénzügyi témájú órák próbaóráiról készült videók is megtekinthetők, valamint e-learning alapú felkészítést is szervezünk, webináriumi lehetőséggel kiegészítve.

Mi az az önkéntesség? Ki az az önkéntes?

Ha a PÉNZ7 programsorozathoz csatlakoznak, akkor a honlapunkon ismertetett témákban tudják a pedagógusok megtartani az órákat, melyeknek célja a pénzügyi és vállalkozói kultúra elmélyítése. A PÉNZ7 -en az önkéntesek ellátogatnak a regisztrált iskolákhoz, ahol a pedagógust segítve közreműködnek az óra megtartásában, mint gyakorlati szakemberek, hitelesen beszélve a témáról.

A PÉNZ7 rendezvénysorozatnál az önkénteseink banki szakemberek a pénzügyi órai témákban, illetve vállalkozók a vállalkozási órai témákban, akik a pedagógus munkáját segítve vannak jelen az órán.

Korábban már regisztráltunk a PÉNZ7 programra, idén újra kell regisztrálni?

Igen, a PÉNZ7 regisztráció mindig az adott tanévre érvényes, a következő évben szükséges az újbóli regisztráció.

Egy iskolából elég egy regisztráció?

Minden intézményből annyi regisztráció célszerű, ahányan PÉNZ7 órákat fognak tartani az intézményben (a tanárok így juthatnak egyedi hozzáféréshez a tananyagokhoz és felkészítő anyagokhoz). Az első regisztráló lesz a kapcsolattartó, neki kell megadni az összesített intézményi résztvevői adatokat (melyik évfolyamok, hány fő, pénzügyi és/vagy vállalkozói tananyagok, önkéntes szakember igénylés); a többi regisztrálónak már csak a saját elérhetőségi adatait kell megadni.

Már regisztráltunk a Pénziránytű Iskolahálózatba, akkor is kell a PÉNZ7-re regisztrálni?

Igen, mindkét lehetőségre külön kell regisztrálni. A középiskolai hálózatba a penziranytu.hu/iskolahalozat oldalon, a PÉNZ7-re a www.penz7.hu oldalon lehet jelentkezni.

Honnan tudjuk, hogy benne vagyunk-e az első 500 regisztráló intézményben, akik kaphatnak nyomtatott tananyagot és órai kellékeket a pénzügyi témájú tanórák megtartásához?

A kapcsolattartó (elsői iskolai regisztráló) a regisztráció lezárultát követően emailben kap visszaigazolást a nyomtatott tananyagra való jogosultságról és a kézbesítés várható idejéről is.

Milyen segítséget kaphatok a PÉNZ7 tanórákra való felkészüléshez?

A letölthető tananyag részét képező tanári útmutatón túl a pénzügyi témájú órák próbaóráiról készült videók is megtekinthetők, valamint e-learning alapú felkészítést is szervezünk, webináriumi lehetőséggel kiegészítve.

Tarthatunk-e órákat a korábbi évek PÉNZ7 tananyagaiból?

Igen, a korábbi évek tananyagai és a felkészülés segédletei is szabadon letölthetők a www.penz7.hu honlapról, illetve a pénzügyi témájú óravázlatai és tananyagai az általános iskolások részére a http://penziranytu.hu/penzugyi-tananyag-es-tudastar-0 és a középiskolák részére a http://penziranytu.hu/tudastar oldalakról.

Kiegészíthetem-e letölthető tananyagokat, amikor tartom a PÉNZ7-es tanórá(ka)t?

Igen, a tananyagok a helyi igényekhez szabadon alakíthatók. Ha tanórán önkéntes szakember is részt vesz, akkor vele mindenképpen egyeztessék a módosításokat.

Kérhetem-e a pénzügyi, illetve vállalkozói önkéntest arra, hogy ő tartsa meg a PÉNZ7-en az órát?

A PÉNZ7 alapelvei szerint az önkéntes és a szaktanár egymás munkáját segíti a pénzügyi témájú óra megtartásában, azaz közösen tartják az órát. A tanár pedagógiai tapasztalatával, az önkéntes szaktudásával járul hozzá az órák sikeréhez.

Hogyan tudom az összekapcsolást az önkéntessel törölni?

Az összekapcsolást törlése csak abban az esetben kérhető, ha a pedagógus egyeztetett önkéntes partnerével és egy közös e-mailben kérik a kapcsolat törlését a penz7@ejam.hu címen.