Főoldal

Kísérőesemények

A PÉNZ7 tanórái mind pénzügyi, mind vállalkozási témában gyakorlati tartalommal segítik a PÉNZ7 programsorozat sikeres megvalósulását. A témahetet minden évben tartalmas kísérőprogramok gazdagítják. A tanórákon kívül megvalósítható izgalmas, játékos programokat az alábbiakban mutatjuk be.

 

2024

 

Az általános iskola felső tagozatosai számára tízedik alkalommal rendezzük meg a népszerű PénzOkos Kupát, ahol a tavasz folyamán online fordulók, majd megyei, regionális és országos döntők során mérhetik össze pénzügyi felkészültségüket a három fős csapatok. A március 4-én induló verseny idén tehát újra 5-6. osztályosok és 7-8. évfolyamosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig 2024. április 5-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum 6. alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2024. január 19-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok, 1 fő felkészítővel kiegészülve. A csapatnak a regisztrációkor meg kell adnia az intézmény típusát, azaz, hogy gimnáziumból vagy szakképző intézményből regisztrál, a továbbiakban ezen az ágon versenyez. A csapatok felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei,  webináriumai és e-learning anyagai segítik. Minden versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu honlapon.   

Az online térben folyamatosan szaporodó hacker támadások zajlanak a személyes adataink és pénzünk, megtakarításaink megszerzéséért. A Magyar Bankszövetség és partnerei online tudástesztje, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A tanulni vágyók 2024. március 4-től tehetik próbára tudásukat a bankkártya-használattal, online fizetéssel, jelszóvédelemmel, adatlopás kivédésével és más a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékkal. A Kahoot keretei között megvalósuló tudásteszt a honlapon a PÉNZ7 KVÍZEK menüpont alatt érhető el.

2024-ben már 8. alkalommal nyílik lehetőség diákok és tanárok számára kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A 7-14. évfolyamos versenyzők és tanáraik is próbára tehetik befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapján március folyamán elérhető játékban. Erre március elejétől lehet jelentkezni a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

Március 4-28. között a 4-14. évfolyamos diákok a tavaly nagy sikert aratott PénzFutam szabadtéri játék keretében is megismerkedhetnek a pénzügyi alapokkal. Az ország több mint 250 pontján játszható csapatjáték során a szabadban, könnyen megközelíthető helyszíneken, állomásról állomásra járva oldhatnak meg érdekes pénzügyi feladványokat a játékosok. Minden helyszínen három korosztálynak szánt, eltérő nehézségi szintű, új pályák várják a csapatokat. Egy egyszerű tanári regisztrációt követően akár az egész osztály részt vehet 3-4 fős csapatokban a 45 perces szabadtéri kalandban. A PénzFutam játékról a https://penziranytu.hu/penzfutam oldalon olvashatnak bővebben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nagy Diák Pénzügyes Teszt programjának keretében versenyt hirdet 14–19 éves középiskolások számára. A gyakorlatias tesztkérdésekben pénzügyi jártasságukat tesztelhetik a fiatalok, többek között megtakarítás, befektetés, biztosítás és kiberbiztonság témakörökben, online formába. A döntő májusban, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon egy tv felvétellel egybekötött showműsor keretében kerül megrendezésre. Idén, első ízben, célcsoportként bevonásra kerülnek a diákok szülei és nagyszülei is, ahol szintén hiátus tapasztalható a pénzügyi tudatosság terén.

A Junior Achievement Magyarország Innovation Challenge kétnapos (online vagy személyes) versenyein 4-8 fős középiskolai csapatok mérik össze tudásukat. A diákok az első napon megkapják azt a valós társadalmi vagy üzleti problémát, amelyre a második nap végére megoldást kell javasolniuk. Az ötletek kidolgozásában segítségükre vannak az adott területen jártas szakemberek, akikkel át tudják beszélni az üzleti tervet, marketing stratégiát vagy éppen a pénzügyi megvalósíthatóságot. A verseny célja, hogy a diákok vállalkozói szemlélete fejlődjön, találkozzanak gazdasági és társadalmi problémákkal, amelyekre tanácsadó vállalati szakemberek segítségével keresnek válaszokat.
Az Innovation Challenge időpontjai és a regisztrációs lehetőségek a https://ejam.hu/hu/innovacios-nap/ linken érhetők el.

Az €co, no mi? online kvízjátékában minden korosztály tesztelheti vállalkozói és gazdasági tájékozottságát, és a sikeres kitöltést követően megszerezheti az „üzleti guruk királya” címet.  A kvízjáték nagy kérdésbankkal, érdekességekkel és fontos gazdaságtörténeti információkkal vár mindenkit. A felület egyszerűen kezelhető, a játék azonban stratégiát igényel. Bónuszok és extrák gyorsíthatják a nyereségszerzést. A játék az alábbi linken érhető el: https://ejam.hu/hu/economi/

 


2023

Az online térben folyamatosan szaporodó hacker támadások zajlanak a személyes adataink és pénzünk, megtakarításaink megszerzéséért. A Magyar Bankszövetség és partnerei online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A játékosok 2023. március 6-április 16. között tehetik próbára tudásukat a bankkártya-használattal, online fizetéssel, jelszóvédelemmel, adatlopás kivédésével és más a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékkal. A Kahoot keretei között megvalósuló játékok (tudásteszt és nyereményjáték) a PÉNZ7 honlapján a PÉNZ7 KVÍZEK menüpont alatt kerül meghirdetésre 2023. március 6-án. A korábbi játékok addig is elérhetők. A kvízjátékokkal a szervezők elsődleges célja a figyelem felhívása az egyre intenzívebben szaporodó adatlopásokra és ezek megelőzésére, ezért a nyereményjátékra való jelentkezés nélkül is mindenki számára elérhető a tudásteszt. Emellett, a kvízeket legalább 80 %-os eredménnyel kitöltő regisztrált diákok nyereménysorsoláson is részt vehetnek. A játék részleteiről hamarosan a PÉNZ7 honlapon olvashat.

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 6-án induló verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. Idén újra 5-6. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2023. április 3-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A PénzFutam szabadtéri kalandjáték izgalmas pénzügyi-matekos fejtörői várják a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat március 8-31. között a. Az ország több mint 160 pontján játszható csapatjáték során könnyen megközelíthető helyszíneken, állomásról állomásra járva oldhatnak meg érdekes pénzügyi feladványokat a tanulók. Egy egyszerű tanári regisztrációt követően akár az egész osztály részt vehet - 3-4 fős csapatokban - a 45 perces szabadtéri kalandban, ahol három korosztálynak szánt, eltérő nehézségi szintű, szabadon választható pályák várják a diákokat. A játékhoz való csatlakozást február 27-én webináriummal is segíti a Pénziránytű Alapítvány, melyre február 23-ig ITT jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok. A PénzFutam játékról a https://penziranytu.hu/penzfutam oldalon találnak bővebb információt.

A BankCode versenyt a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum ötödik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2023. január 27-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok, 1 fő felkészítővel kiegészülve. A csapatnak a regisztrációkor meg kell adnia az intézmény típusát, azaz, hogy gimnáziumból vagy szakképző intézményből regisztrál, a továbbiakban ezen az ágon versenyez. A csapatok felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja, webináriumai és e-learning anyagai segítik. Minden versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu honlapon. 

2023-ban már hetedik alkalommal nyílik lehetőség diákok és tanárok számára kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A verseny újdonsága, hogy már 7. évfolyamtól be lehet kapcsolódni a megmérettetésbe. A 7-14. évfolyamos versenyzők és tanáraik is próbára tehetik befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapján elérhető játékban. Erre márciusban lehet jelentkezni a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, mint fő szervező, több jelentős szervezettel összefogva, a Nagy Diák Pénzügyes Teszt programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett 14–19 éves középiskolások számára. A gyakorlatias tesztkérdésekben pénzügyi jártasságukat tesztelhetik a fiatalok, többek között megtakarítás, befektetés, biztosítás és kiberbiztonság témakörökben. A márciusban induló online verzió a https://nagydiaktesztek.hu/ oldalon és applikáción keresztül is kitölthető. A 10 döntős diák közül májusban, a 10. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon  derül ki, hogy ki az ország legjobb pénzügyes diákja.

A Junior Achievement Magyarország Innovation Challenge 2 napos (online vagy személyes) versenyein 4-8 fős középiskolai csapatok mérik össze tudásukat. A diákok az első napon megkapják azt a valós társadalmi vagy üzleti problémát, amelyre a második nap végére megoldást kell javasolniuk. Az ötletek kidolgozásában segítségükre vannak az adott területen jártas szakemberek, akikkel át tudják beszélni az üzleti tervet, marketing stratégiát vagy éppen a pénzügyi megvalósíthatóságot. A verseny célja, hogy a diákok vállalkozói szemlélete fejlődjön, találkozzanak gazdasági és társadalmi problémákkal, amelyekre tanácsadó vállalati szakemberek segítségével keresnek válaszokat.
Az Innovation Challenge időpontjai és a regisztrációs lehetőségek a https://ejam.hu/hu/innovacios-nap/ linken érhetők el.

 


2022

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 1-jén induló verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. Idén újra 5-6. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2022. április 6-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány negyedik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2022. február 25-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok, 1 fő felkészítővel kiegészülve. A csapatnak a regisztrációkor meg kell adnia az intézmény típusát, azaz, hogy gimnáziumból vagy technikumból regisztrál, a továbbiakban ezen az ágon versenyez. A csapatok felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja, webináriumai és e-learning anyagai segítik. Minden versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu honlapon.  

Az online térben folyamatos hacker támadások zajlanak. A Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A játékoskedvűek 2022. március 21-től Húsvétig, kvízjátékkal tesztelhetik tudásukat a bankkártya-használattal, online fizetéssel, jelszóvédelemmel és más, a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékokkal. A kvízek elsődleges célja a figyelem felhívása és az adatlopások megelőzése, hogy mindenki okosabb legyen a személyes adatai megszerzéséért támadó hackernél!  A játékról részletesen ezen a lapon olvashatunk.

A középiskolások és tanáraik számára 2022-ben már hatodik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A 9-14. évfolyamos versenyzők 2022. március 7-április 1. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban. Jelentkezni márciustól lehet majd a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel! programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel 14–19 éves középiskolások számára. Az online teszt keretében 16 pénzügyi kérdést kell megválaszolni. A teszt többször is kitölthető, így könnyen rutint szerezhetnek a fiatalok a pénzügyek területén. Az első 100 legjobb eredményt elérő diák jut tovább a középdöntőbe, mely a tervek szerint – amennyiben a járványhelyzet ezt megengedi – már személyes részvétellel zajlik 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban. A döntőbe a tíz legjobb versenyző kerülhet, ahol izgalmas vetélkedő során dől el, ki lesz a Zsetonok Bajnoka. A vetélkedő további részletei a www.zset-on.hu oldalon olvashatók. A teszteket minden érdeklődő kitöltheti regisztráció nélkül is.

Az idei tanévben is díjazza a Pénzügyminisztérium azokat a tanárokat, diákokat és oktatási intézményeket, akik élen járnak a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. A pénzjutalommal járó Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjra az oktatási intézmények fenntartója, vezetője, illetve az iskolai szülői munkaközösség tehet javaslatot 2022. május 31-ig. Bővebb információk a www.okosanapenzzel.hu honlapon találhatóak.

A Junior Achievement Magyarország Innovációs napja során a vállalkozó kedvű középiskolás csapatok (4-6 fő) lehetőséget kapnak arra, hogy egy valós társadalmi vagy üzleti problémára, kihívásra saját megoldást találjanak ki. A csapatmunka során a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztésén túl gyakorlati tapasztalatot, hiteles információkat szereznek, a munkájukat támogató – az üzleti életből érkező, saját területükön elismert szakemberekből álló – önkéntesek által is. Az egész napos munka során a vállalati szakemberek tanácsokkal, információkkal alakítják a vállalkozói szemléletet, támogatják a diákokat ötleteik fejlesztésében.
Innovációs napok időpontjai: 2022. február 16-17. és 2022. március 30-31.
Regisztrálni a https://bit.ly/innonapreg linken lehetséges.

 


2021

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 1-jén induló verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll és idén 5-6. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2021. március 31-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány harmadik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2021. február 19-ig regisztrálhatnak 3 fős diákcsapatok, 1 fő felkészítővel kiegészülve. A csapatok felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja és e-learning anyagai segítik. A második fordulót követően a verseny két ágon („Főágon” és Pénziránytű iskolahálózati ágon) folytatódik.  Minden, a versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu honlapon.  

Az online térben, napi szintű hacker támadások zajlanak. A Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kvíz életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A kvízhez diákvetélkedő is kapcsolódik, két korcsoportban, az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok mérhetik össze tudásukat. Korosztályonként a 10 legjobb játékos valós időben, online verseny keretében méri össze ismereteit, értékes nyereményekért. A kvízjátékok 2021. március 1-től érhetők el a PÉNZ7 honlapján a PÉNZ7 KVÍZEK menüpont alatt. (A kvízek a vetélkedőre való jelentkezés nélkül is elérhetők és végigjátszhatók bárki részéről.) A diákvetélkedőre 2021. március 1-31. között lehet jelentkezni a honlapon megjelenő játékszabály szerint.

A középiskolások és tanáraik számára 2021-ben már ötödik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A 9-14. évfolyamos versenyzők 2021. március 1-26. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban. A játékban való részvétel ingyenes és önkéntes, jelentkezni márciusban tudnak a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel! programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel 14–19 éves középiskolások számára. Az online teszt keretében 16 pénzügyi kérdést kell megválaszolni. A teszt többször is kitölthető, így könnyen rutinra tehetnek szert a fiatalok a pénzügyek területén. Az első 150 legjobb eredményt elérő diák jut tovább a középdöntőbe, amely a tervek szerint – amennyiben a járványhelyzet ezt megengedi – már személyes részvétellel zajlik 2021. március 26-án a Pénzügyminisztériumban. A döntőbe a tíz legjobb versenyző kerülhet, ahol izgalmas vetélkedő során dől el, ki a legrátermettebb a versenyben. A verseny további részletei a www.zset-on.hu oldalon olvashatók.

A Junior Achievement Magyarország Innovációs napja során a vállalkozó kedvű középiskolás csapatok (4-6 fő) lehetőséget kapnak arra, hogy egy valós társadalmi vagy üzleti problémára, kihívásra saját megoldást találjanak ki. A csapatmunka során a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztésén túl gyakorlati tapasztalatot, hiteles információkat szereznek, a munkájukat támogató – az üzleti életből érkező, saját területükön elismert szakemberekből álló – önkéntesek által is. Az egész napos munka során a vállalati szakemberek tanácsokkal, információkkal alakítják a vállalkozói személetet, támogatják a diákokat ötleteik fejlesztésében.
Innovációs napok időpontjai: 2021. március 11., 2021. március 25. és 2021. április 15.
Regisztrálni a http://bit.ly/jamidreg linken lehetséges.

 


2020

 

BankVelem PénzOkos Kupa

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz február 28-ig. A májusi döntő a Magyar Nemzeti Bankban neves zsűri előtt, értékes díjakért zajlik a kilenc legjobb csapat részvételével. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

 

BankCode verseny

A BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány második alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatversenyre 2020. február 14-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok, akiknek felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei és e-learning anyagai segítik. A második fordulót követően a verseny két ágon folytatódik, így biztosítva többletlehetőséget a Pénziránytű Iskolahálózat diákjai számára. A jelentkezésről és a versengés módjáról részletesebben a www.bankcode.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

DIGITÁLIS SZIMAT KVÍZ

A felső tagozatosok és főként a középiskolások számára lehetőség nyílik próbára tenni a digitális biztonság - korszerű pénzkezelés tananyaghoz kapcsolódó felkészültségüket a hacker támadások kereszttüzében álló világunkban. A Magyar Bankszövetség online kvízjátékán, az 50 kérdéses DIGITÁLIS SZIMAT KVÍZen a 7-14. évfolyamos versenyzők 2020. március 2-14. között tehetik próbára a digitális biztonság témakörben megszerzett tudásukat. A 10 legjobb játékos valós időben, verseny keretében méri össze ismeretei pontosságát és gyorsaságát, értékes nyereményekért. A játék a PÉNZ7 honlapján lesz elérhető a PÉNZ7 KVÍZ menüpontban a verseny ideje alatt. A játékban való részvétel lehetősége nyitott és kötelezettségektől mentes bárki számára.

 

Művészet és pénz

Teljesen új programként indul az idei PÉNZ7-en a Művészet és pénz kísérőesemény a Magyar Nemzeti Galéria kezdeményezésére és szervezésében. A foglalkozás során a Galéria kiállítóterében, a diákok számára is ismerős képek között a képzőművészet és a pénz viszonyáról lesz szó. Múzeumpedagógiai módszerekkel, korosztálynak megfelelően, interaktív tárlatvezetés során beszélgetnek arról, hogy milyen szerepet játszott régen és ma a pénz a művészeti életben. Miért volt szükség pénzre a műalkotások elkészítéséhez? Kik voltak a mecénások? Szó lesz a jelenkori műkereskedelemről is, illetve arról, hogy miként válhat egy műtárgy a befektetési portfólió részévé. A foglalkozás végén egy képzeletbeli aukciós házban a diákok eljátszanak egy izgalmas árverést. Jelentkezés a programra a https://mng.hu/foglalkozasok/muveszet-es-penz oldalon lehetséges.

 

Részvényfutam online tőzsdejáték

A középiskolások és tanáraik számára 2020-ban már negyedik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A 9-14. évfolyamos versenyzők 2020. március 2-27. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban. A játékban való részvétel ingyenes és önkéntes, jelentkezni márciusban tudnak a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

 

JAM Videóinterjú pályázat

A JAM Videóinterjú pályázatának célja, hogy a PÉNZ7-hez kapcsolódóan a fiatalok bemutathassák egy rövid videóban, mit jelent vállalkozónak lenni, miért érdemes felkészülni a vállalkozóvá válásra, miért fontos a vállalkozói nevelés. Ebben egy általuk felkért vállalkozó lesz segítségükre, akivel egy néhány kérdésből álló interjút kell készíteniük a vállalkozási tapasztalatokról. A pályaművek két kategóriában kerülnek díjazásra: általános iskola 7-8. osztályos, valamint középiskolás korcsoport alapján szakmai zsűri választja ki a két legértékesebb pályamunkát. A díjak átadására 2020. február 28-án, a PÉNZ7 hivatalos megnyitóeseményén kerül sor Budapesten, a Pénzügyminisztériumban.
A pályaműveket a http://tiny.cc/videointerju linken tudják benyújtani a diákok.
Beküldési határidő: 2020. február 21.  
A pályázat részletes leírása és további információk elérhetők a JAM közösségi oldalán.

Pályázz és nyerj drónt vagy Instaxot!

 

Nagy Diák Pénzügyes Teszt

A PÉNZ7 záróeseményeként kerül megrendezésre a Nagy Diák Pénzügyes Teszt döntője 2020. március 6-án a Pénzügyminisztériumban. A DUE Médiahálózat és támogatói azért indították el ismét ezt az országos játékot, hogy a résztvevő fiatalok magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, tudatosan tervezzék meg pénzügyeiket és megfelelő tájékozódás után jó döntéseket hozzanak.
A három fordulóból álló Teszt első szakasza online zajlik. Az itt legjobb eredményt elérő diákok a további fordulókban kapnak lehetőséget a döntőbe kerülésre. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közöttiek vesznek részt. Az online teszt számítógépen és okostelefonon is kitölthető egészen 2020. február 16-ig a www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon.

 

FINNTELLIGENCE konferenciák

2020-ban is megrendezésre kerülnek a PÉNZ7 kiemelt tudományos eseményei, a FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia (Miskolc) és a FINNTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Konferencia (Pécs).

 


2019

 

Európai Pénzügyi Kvíz

Az Európai Pénzhetet szervező Európai Bankföderáció és a Kahoot együttműködésében életre keltett kezdeményezés, a pénzügyi műveltséggel, digitális fizetéssel és biztonsággal, a pénzhasználattal és a kapcsolódó matematikai alapokkal foglalkozik - főként középfokú iskolások számára ajánlott. Az idei PÉNZ7-en új feladatsorok várják a játékos kedvűeket, amelyek megtalálhatók a PÉNZ7 honlapján a https://www.penz7.hu/penz7-kviz.cshtml hivatkozáson.

 

BankVelem PénzOkos Kupa

A PÉNZ7 keretében meghirdetett, évente megrendezésre kerülő országos pénzügyi tudásverseny általános iskolások számára,  értékes nyereményekkel.

A tudásversenyen felső tagozatos diákok indulhatnak 3 fős csapatokban, felkészítő tanár támogatásával. A verseny 3 on-line fordulóból, egy megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. A verseny 2019. január és május között kerül megszervezésre.


A döntő a Magyar Nemzeti Bankban, neves zsűri előtt, értékes díjakért zajlik a kilenc legjobb csapat részvételével.

További információk: https://www.penzokoskupa.hu/


MeseTÁRca –elnevezésű videó pályázat

Játékos pénzügyi pályázat alsó tagozatos diákok részére. A díjazott osztályok támogatásban részesülnek, amelyet osztálykirándulásra fordíthatnak. Az ünnepélyes díjátadó a PÉNZ7 nyitó eseményén lesz.

További információk: https://www.pontvelem.hu/bankvelem/mesetarca-palyazat

 

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak és tanáraiknak

A középiskolások és tanáraik számára 2019-ben már harmadik alkalommal nyílik lehetőség – értékes nyereményekért – kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A versenyzők 2019. február 25. és március 29. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban.

 

KÉPBEN VAGY?

Készíts reklámot a vállalkozói létről és a vállalkozói nevelés fontosságáról!

Mit tudsz a vállalkozások világáról? Te vállalkozó típusnak tartod magad? Szerinted mitől lesz valaki az?  Vállalkozónak születni kell vagy felkészülni rá? Mondd el, hogy téged mi vonz a vállalkozói létben, és miért fontos számodra, hogy felkészülten dönthess arról, neked való-e!
Forgass kisfilmet, készíts plakátot, fejezd ki reklám formájában a véleményed a vállalkozói nevelés fontosságáról és nyerd meg az értékes díjak egyikét! Válj  a Junior Achievement Magyarország ifjú véleményvezérévé!
Készíthetsz videót, plakátot, bannert, vagy amit akarsz, a lényeg, hogy mutasd meg másoknak is: szerinted mit jelent vállalkozónak lenni, és miért fontos felkészülni a vállalkozóvá válásra.
 
DÍJAK
  • Drón HD kamerával (fődíj)

  • Powerbank (KÖZÖNSÉGDÍJ)

MENETREND
  • 2019. JANUÁR 28. A PÁLYÁZAT KÍÍRÁSA

  • 2019. FEBRUÁR 17. A PÁLYÁZATOK LEADÁSÁNAK HATÁRIDEJE

  • 2019. FEBRUÁR 19 - 22. KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

  • 2019. FEBRUÁR 25. ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ

A pályázat célja, hogy a 2019-as PÉNZ7 – Pénzügyi és Vállalkozói Témahéthez kapcsolódóan a fiatalok bemutathassák, mit jelent vállalkozónak lenni, és miért fontos felkészülni a vállalkozóvá válásra, miért fontos a vállalkozói nevelés.
A pályaművek a PÉNZ7 programjában, illetve a Junior Achievement Magyarország más programjaiban felhasználásra kerülhetnek.
A pályaművek két kategóriában kerülnek díjazásra: szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján.
A közönségszavazás a Junior Achievement Magyarország Facebook oldalán történik, a szavazatok mérése Like-ban történik.
A díjak átadására a PÉNZ7 hivatalos megnyitóján kerül sor, 2019. február 25- én az Magyar Nemzeti Bank székházában.
 
További információk: http://ejam.hu/penz7/

 

PÉNZÜGYI ADATVIZUÁLIS VERSENY

A mindenki számára nyitott és mindenki számára hasznos versenyre jelentkezhetnek azok, akik az adatelemzés és vizuális adatfelderítés irányába szeretnék továbbfejleszteni tudásukat. A verseny célja, hogy a lakástakarékpénztári adatok innovatív felhasználásával az indulók új ötletekkel álljanak elő és új összefüggésekre világítsanak rá. A verseny döntője a Miskolci Egyetemen kerül megrendezésre a PÉNZ7 programsorozatához kapcsolódva, 2019. február 28-án. A jelentkezésről és más hasznos információról tartalmat a Fintelligence Facebook oldalán lehet olvasni.

 

FINNTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Konferencia, Miskolc

A Pénzügyi és Számviteli Intézet XIII. Szakmai Napja

A Miskolci Egyetem régóta kulcskérdésnek tekinti a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amely a Gazdaságtudományi Kar egyik leghangsúlyosabb kutatási területe. E témához kapcsolódó legfontosabb új ismeretek megosztásának színteréül, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központtal együttműködésben évről évre konferenciát szerveznek – csatlakozva a PÉNZ7 rendezvényeihez. A konferencián a pénzügyi kultúra fejlesztés területének kutatói és a pénzintézeti szektor kiemelkedő szakemberei szélesítik előadásaikkal a hallgatóság ismereteit.

Időpont: 2019. február 27.

Helyszín: Miskolci Egyetem (3515 Miskolc-Egyetemváros)

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

FINNTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Konferencia, Pécs

A pénzügyi és vállalkozói témahéthez kapcsolódva a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ több programmal is csatlakozik a PÉNZ7 rendezvényeihez, ezek egyike a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében élen járó Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben valósul meg.

Időpont: 2019. február 28.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetemen Közgazdaságtudományi Kar (7622 Pécs, Rákóczi út 80.)

A konferencián a pénzügyi kultúra fejlesztés területének kutatói és a pénzintézeti szektor kiemelkedő szakemberei szélesítik előadásaikkal a hallgatóság ismereteit. Bővebben az egyetem honlapján találhat információt.

 

BANK/CODE tanulmányi verseny

A pénzügyi műveltségi vetélkedőre jelentkezhetnek középiskolások és egyetemisták is 3 fős csapatokban, értékes nyereményekért! Középiskolás csapatok esetében a legjobb felkészítő pedagógusokat is díjazzák! A versenyre jelentkezés és bővebb információ a https://penzmuzeum.hu/tanulmanyi-verseny/ hivatkozáson érhető el és a Pénzmúzeum Facebook oldalán.

 

CETELEM KVÍZ A PÉNZ7-EN!

A pénzügyi ismeretek terjesztésére indított iskolai program immár ötödik éve segíti a fiatal korosztályok figyelmét felhívni a mindennapi pénzügyi és vállalkozói tudatosságra szakmai programokkal, speciális eseményekkel és játékos versenyekkel. Az idei PÉNZ7 pénzügyi témája: Okosan a befektetésekről. Ezért ezen a héten ebben a témában várnak a kvíz kérdések! További információk: https://www.facebook.com/cetelem.hu/
 


2018

 

PÉNZ7 KVÍZ

Az Európai Bankföderáció, mint az Európai Pénzhét főszervezője, együtt a Kahoot!-tal életre hívta az Európai Pénz Kvízt, hogy a pénzügyi műveltséget érintő tudás átadását játékossá tegyék a résztvevő 30 ország diákjai számára. A PÉNZ7 szervezői megalkották Magyarország diákjai számára is a pénzügyi műveltséggel, digitális biztonsággal, a pénzhasználattal és a kapcsolódó matematikai alapokkal foglalkozó kérdéseket és feladatokat. Sőt, egy kérdéssor az Európai Unió pénzügyi működésébe is segít bepillantani!

A kvízjátékokról és a csatlakozás módjáról bővebben: http://www.penz7.hu/penz7-kviz

FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia

A PÉNZ7 szektorok és intézmények közötti példaértékű együttműködésben valósul meg. A Miskolci Egyetem régóta kulcskérdésnek tekinti a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amely a Gazdaságtudományi Kar egyik leghangsúlyosabb kutatási területe. Ennek nyomán, kapcsolódva a PÉNZ7 országos pénzügyi kultúra-fejlesztő programsorozatához 2018. március 8-án tudományos konferenciát rendeznek.

A rendezvény kiemelt programjaként kerül átadásra a Gazdaságtudományi Kar új, banki és pénztörténeti elemeket felvonultató, modern pénzügyi edukációs kiállító- és előadóterme, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrum. A nap során bemutatjuk a Nemzetközi Pénzügy Intézeti Tanszék oktatóinak és a pénzintézeti szektor kiemelkedő szakembereinek közös munkájaként elkészült Pénzügyi kultúra című egyetemi tankönyvet.

A konferencia részletes programja ITT érhető el.

Pénziránytű-BankVelem PénzOkos Kupa - a PÉNZ7-en is

A Pénziránytű - BankVelem Program keretében, a PÉNZ7-hez kapcsolódó kísérőeseményként elindult a Pénziránytű BankVelem PénzOkos Kupa. Az első 4 online forduló már elérhető a www.penzokoskupa.hu honlapon találhatók.

Az általános iskolások országos tudáspróbáján a diákok nemcsak tudást, de értékes ajándékokat is nyerhetnek. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezhetnek a PÉNZ7 során megszervezett 5. online fordulóig bármikor, és minden forduló kitöltéséért levásárolható OkosPontokat kaphatnak a PontSzámlájukra.

A verseny 5 online fordulóból, egy regionális és egy országos döntőből áll. Az 5. online fordulót a PÉNZ7 során bonyolítják le, amelynek témája a PÉNZ7 legfontosabb üzenete (hitel) lesz. Ezen a fordulón külön ajándékokat sorsolnak ki a kitöltő diákok között, amelynek köszönhetően 5 diák ellátogathat majd a Pénzverdébe.

A tudásversenyen résztvevő nyertes csapatok iskolái is értékes díjazásban részesülnek. A döntőre 2018. május 4-én kerül sor Budapesten. Nevezés és további információk a www.penzokoskupa.hu honlapon találhatók.

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak

2018. február 1. - február 28. között a PÉNZ7 -hez kapcsolódva nagyszabású online tőzsdejátékot indítottunk a magyarországi középiskolai diákok és tanáraik számára.

A Részvényfutam című, 20 kereskedési napos online tőzsdei szimulációs játék célja az volt, hogy a résztvevők minél jobban megismerhessék a tőzsdei befektetési lehetőségeket, tájékozódjanak a tőzsde működéséről, és ezzel együtt növekedjen a bizalom a tőkepiac működése és intézményei iránt, népszerűsítse a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodás eszméjét.

A legmagasabb értékű portfólióval rendelkező diákokat és pedagógusokat a játék végén élményajándékkal és tárgyi díjakkal is jutalmaztuk.

A játék elérése: https://bet.hu/reszvenyfutam

 

„Ki a vállalkozó?”  pályázat

A pályázat célja képet adni arról, mit gondolnak a fiatalok a vállalkozókról és a vállalkozói létformáról. A Pályázók digitális formában, a digitális kreativitás bármely területéről pályázhatnak (pl. animációval, kisfilmmel, grafikával, plakáttal). A pályaművekben megfogalmazott ötletek, elképzelések  a PÉNZ7 vállalkozói tematikájú programjában felhasználásra kerülnek.

A pályázatra 13-20 év közötti, általános iskolában vagy középfokú oktatási intézményben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező diákok pályamunkáit várjuk.

A pályázattal kapcsolatos további információkat a http://ejam.hu/penz7/ oldalon találja meg.

 


2017

PÉNZ7 - Mondd magyarul! - Pénzügyi névkereső pályázat

A PÉNZ7 alkalmából névkereső pályázatot hirdettünk 10 és 25 év közötti fiatalok részére, 5 kategóriában. Az alább felsorolt pénzügyi-gazdasági szakszavakra - ATM, POS, Prepaid bankkártya, startup, csoportos beszedési megbízás - a felfutó népszerűségük ellenére sem alakultak még ki a pontos magyar szakkifejezések. Megfelelő köznyelvi használatuk még formálódik, ezért kerestünk a pályázat során minél közérthetőbb, frappáns, magyar nyelvű javaslatokat. A pályázatra bárki küldhetett be pályázati anyagot, tanulmányi, foglalkozásbeli megkötések nélkül – a megadott korosztályból!

2017. március 29. - Nyertes pályázatok kihírdetése - Fáy András OK Központ, Budapest

Kovács Zoé Eszter - PÉNZPONT (ATM)*

Balotai Márió - FELTÖLTŐKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Lakatos Orsolya - RENDSZERES BESZEDÉS (csoportos beszedési megbízás)

Makszin Vivien - különdíj KERETKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Mózes Borbála - INNOVÁLLALAT (start-up)

*A Magyar Bankszövetség a "Mondd magyarul!" pályázat kiírójaként hivatalos értesítést kapott egy kereskedelmi cégtől, mely szerint a "pénzpont" kifejezéssel a verseny zsűrije olyan szóösszetételt választott ki az ATM kifejezés magyar változataként, amely a cég által lajstromba vetetett, levédett kifejezés. Kérésük kiterjedt rá, hogy a továbbiakban tekintsünk el a kifejezés használatától. Nem sikerült olyan megoldást találni a kifejezés használatára, amely mindkét fél számára elfogadható lenne. Ezért a jogvédelemmel alátámasztott kérésnek megfelelően a Magyar Bankszövetség - a pályázat kiírójaként - mellőzi a "pénzpont" szóösszetétel használatát az ATM magyar megfelelőjeként, valamint felkéri erre tagbankjait és a szakmai és piaci szereplőket is. A leírtak a pályázat többi kifejezését illetve a kategóriában kiadott díjat nem érintik.

Szuperhős képregény rajzoló és videó pályázat

Nyeremény: PÉNZ7 osztálykirándulás Bécsbe vagy Budapestre

Szuperhősök védhették meg a diákok zsebpénzét azon a PÉNZ7 -hez kapcsolódó pályázaton, amelyen azt is megmutathatták a 7.-11. évfolyamos diákok, hogyan kell fialtatni a pénzüket. A programban részt vevő osztályok képregénnyel és videókkal pályázhattak.

A jelentkezőknek egy olyan képregényt kellett megrajzolniuk, amely története elmeséli, mit csináljanak a felhalmozott zsebpénzünkkel. Egy olyan szuperhőst kellett létrehozni, aki megvédi őket a rossz pénzügyi döntésektől, és segít tovább szaporítani a zsebpénzünket. A videót egy általuk választott műfajban kellett készíteniük (riport, híradó, talkshow, videoklip, stb..). A videó középpontjában az áll: hogyan fektessük be a zsebpénzünket, hogyan kezeljük vagyonunkat.

A pályaműveket szakértő zsűri bírálta el, és a legjobbak bécsi és budapesti osztálykirándulást nyertek. Bécsben ellátogathattak az Erste Campus Financial Life Parkjába, Budapesten pedig érdekes pénzügyi helyszínekre.

A bécsi kiránduláson való részvétel feltétele a társalgási német nyelvtudás volt.

A beküldött pályaműveket a PÉNZ7 szervezőiből és az Erste Bank munkatársaiból álló bizottság bírálta el. A fő bírálati szempont a kreativitás, közérthetőség, a kivitelezés minősége és a pénzügyi tudatosság megjelenítése volt.

A pályázati kiírás plakátja innen letölthető.

"A Molnár család pénzügyei" - video pályázat

A Pénziránytű Alapítvány az elmúlt évek fejlesztéseinek sikereire építve, újjászervezett középiskolai iskolahálózata jelenlegi és leendő új tagjai számára 2017 tavaszán első alkalommal hirdette meg a középiskolás diákok tudatos pénzügyi gondolkodásának erősítése jegyében a Pénziránytű Tananyagok Digitalizációja 2017 tavasz c.pályázatot.

Feladat: Maximum 5 fős csapatotokkal egy maximum 3 perces kisfilm készítése azIránytű a pénzügyekhez című tankönyv Molnár családjának valamely pénzügyi döntéséről (a tankönyv 1-35. fejezetéből)! kreatívan, kitalálva (vagy a könyvben lévő sztorikból életre keltve) egy érdekes, életszerű történetet és felhasználva minél több pénzügyi kifejezést! A történet egy pénzügyi döntésről, a kérdés vagy probléma körüljárásáról, megoldási lehetőségeiről kellett szóljon. A vége lehetett nyitott, vagy nyújthatott is egy lehetséges megoldást a felvetett helyzetre.

A legjobb csapatok tanár és diák tagjai mindannyian okosórát nyertek, a legjobb öt film készítői filmstúdió látogatáson is részt vehettek, és az első helyeztett csapattagok fejenként 50 ezer Ft értékű műszaki utalványt is kaptak. A legaktívabb iskola vagy kollégium pedig tableteket kapott jutalmul!

A részletes pályázati kiírás innen tölthető le: http://penziranytu.hu/kisfilmpalyazat

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak

2017. március 16. - április 12. között a PÉNZ7 -hez kapcsolódva nagyszabású online tőzsdejátékot indítottunk a magyarországi középiskolai diákok és tanáraik számára.

A Részvényfutam című, 20 kereskedési napos online tőzsdei szimulációs játék célja az volt, hogy a résztvevők minél jobban megismerhessék a tőzsdei befektetési lehetőségeket, tájékozódjanak a tőzsde működéséről, és ezzel együtt növekedjen a bizalom a tőkepiac működése és intézményei iránt, népszerűsítse a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodás eszméjét.

A legmagasabb értékű portfólióval rendelkező diákokat és pedagógusokat a játék végén élményajándékkal és tárgyi díjakkal is jutalmaztuk.

A játék elérése: https://bet.hu/reszvenyfutam

BankVelem PénzOkos Kupa döntő - a PÉNZ7-en

A PÉNZ7 tematikus hét során az általános iskoláskorú diákok részt vehettek a többfordulós BankVelem PénzOkos Kupa nevű pénzügyi tudásversenyen. A BankVelem PénzOkos Kupa minden tanévben megrendezésre kerül a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, összesen három fordulója van; az első két forduló online felületen zajlik, majd az ezekről továbbjutó hét legeredményesebb csapat kerül be a döntőbe, vagyis a harmadik fordulóba. A döntő megrendezésére, neves zsűri előtt, a Budapesti Fazekas Mihály általános Iskola és Gimnáziumban kerül sor a PÉNZ7 -en. A döntőbe jutott csapatok közül a döntőben nyújtott teljesítmény és eredmény alapján kerülnek ki a díjazottak. A nyerteseket Szervező a játék lezárását követő öt napon belül megjeleníti a verseny oldalán: https://www.penzokoskupa.hu/verseny-allasa-eredmenyek

Kerekasztal beszélgetés népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók részvételével

Az Európai PÉNZ7 rendezvény-hetében népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók vettek részt a 2017. március 29-én megrendezendő kerekasztal beszélgetésen. Itt nem csak a vendégek, de a meghívott diákok is szót kaptak.

Szó volt gyerekkori álmokról, a sikeres karrierhez vezető út mérföldköveiről és buktatóiról. Célunk az volt, hogy a különböző területeken sikeres beszélgetőpartnerek beszéljenek a pénzhez való viszonyukról, az életükben betöltött szerepéről, mindennapi tapasztalataikról. A pénzügyi felnőtté, függetlenné válás előnyeiről és nehézségeiről.

Az OK Oktatási Központban vendégeink voltak

Gögge Ádám, Leves. egyik alapítója

Kama, a Mary PopKids zenekar frontembere

Meglepetés vendég: a magyar olimpiai csapat tagja

Ezen alkalommal kerültek kihirdetésre a PÉNZ7 Mondd magyarul! névkereső pályázat győztesei is!

Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő - pénzügyi tematikájú osztálykirándulás hátrányos helyzetű diákoknak

A pénzügyi vetélkedő során idén is különdíjjal motiváltuk a hátrányos helyzetű iskolák részvételét. Az osztálykiránduláson a nyertes iskolából nevező diákok részére egy egynapos, pénzügyi tematikájú programot szerveztünk, mely egyszerre volt edukatív és szórakoztató.

Az osztálykirándulást a szerencsi Bolyai János Katolikus általános Iskola diákjai nyerték, ők összesen 25 csapattal, azaz 110 diákkal neveztek be a vetélkedőre. A nyertesek között a teljes általános iskolás korcsoport képviseltette magát 1-8. osztályig. Az osztálykirándulás időpontja 2017. március 31. volt, ami a hivatalos programhetet kísérő hétre esett.

Az osztálykirándulás programjai között szerepelt egy vezetett városnéző séta, amely kultúrtörténeti vonatkozásban szólt a pénzről: a pénzzel kapcsolatos legjelentősebb épületeket tekintették meg, beszéltünk az intézmények funkciójáról, történetéről, valamint a kapcsolódó témákat - például pénz kibocsátás, tőzsde - is körül jártuk. Ebben az edukatív részben a PÉNZ7 2017. évi témaköréhez (Bankoljunk okosan!, Gazdálkodási alapok, vállalkozásfejlesztés) kapcsolódó tudást is átadtunk a diákoknak. Ezt követően megvendégeltük a gyerekeket egy ebédre, majd játékos programokon is résztvettek, például pénzügyi kvízen. A napot egy szórakoztató program zárta.


2016

K&H Színezz, Kész, Pénz! - rajzpályázat alkotó kedvű általánosiskolásoknak

Rajzverseny a PÉNZ7 keretében! általános iskolás kicsiknek és nagyoknak 2016 március 16-án indult a rajzverseny.

A K&H Csoport kiemelt támogatási területe a fiatalok oktatása, ennek jegyében, és az országos PÉNZ7 2016 programsorozat céljaihoz illeszkedően a K&H Csoport meghirdette a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázatot.

A pályázatra négy életkor szerinti kategóriában egyénileg készíthették el rajzaikat az általános iskolás diákok, két választható megadott témában: "Te mire gyűjtesz és hogyan", illetve "Hogyan takarékoskodik a családod".

A győztes pályázók nem csupán értékes tárgynyereményeket kaptak, hanem pályaműveiket roadshow jelleggel ki is állították a K&H székházban, valamint a győztes pályázók városaihoz legközelebb eső K&H bankfiókokban.

Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM) - Pénzügyi szabadulós játék

A JAM munkatársai az első 10 bejelentkezett középiskolába látogattak el, ahol kitelepülve a tanév végéig egyeztetett időpontban pénzügyi szabadulós játékot valósítottak meg.

A szabadulós játékok során a résztvevők feladata, hogy korlátozott időn belül (ált. 60 perc) kijussanak egy zárt szobából. A szobában minden egyes tárgy egy-egy kulcs, amely közelebb visz a szabadsághoz. Az általános szabadulós játékoktól eltérően itt minden egyes feladvány, kód pénzügyi jellegű volt.

Cetelem Zöldsuli - A pénzügyi tudatosság a középpontban

2016 március 7. és 11. között minden egyes nap egy kérdést tettek fel a gyerekek pénzügyi nevelésével kapcsolatban a Cetelem Zöldsuli Facebook oldalán. A kérdésekre egyaránt a szülők, a gyerekek és a pedagógusok válaszát is láthatták.