Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

Művészet és pénz

Az idén először a Magyar Nemzeti Galéria is csatlakozott a március elején megrendezett PÉNZ7 programsorozathoz. A téma szinte kimeríthetetlen, és az iskolák részéről is nagy volt az érdeklődés.

 

 


Az öt vezetésből egy általános iskola felső tagozatába járó osztály és négy középiskolás csoport vett részt -- tájékoztatott Csiszár Beatrix, a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusa. Mint fogalmazott: a fiataloknak kimondottan tetszett az újfajta megközelítés. Munkácsy, Renoir, Csontváry és több kortárs művész alkotásain keresztül mutatták be nekik, hogy milyen szerepe volt és van a műkereskedelemnek a művészek pályafutásában, hogyan zajlik egy-egy kiállítás biztosítása. A Nemzeti Galéria példáján illusztrálva az állam szerepvállalásáról volt szó állami garancianyújtás révén.

Beszéltek arról is, hogy mennyire fontos egy-egy alkotó életében a támogatói oldal jelenléte, illetve hogy mennyire lehet tudatos a művészek és alkotói munkájuk felkarolása és ennek a tevékenységnek későbbi jövedelmezőségének alakítása. Kitértek a műkincsek befektetői portfólióban való szerepéről, mire kell figyelni az árképzéseknél, és ennek következményeként mi lehet ma igazán jó befektetés, és melyik művész műalkotásának tulajdonjogi megszerzése jelent ma státuszszimbólumot hazánkban és világviszonylatban. Szó esett például az arab és a kínai befektetői kör műkereskedelemben való aktív részvételéről.

Ahogy azt Csiszár Beatrix elmondta, a programot a járványügyi veszélyhelyzet miatt egy hét után be kellett fejezni, pedig még számos jelentkező lett volna kíváncsi a múzeumpedagógiai foglalkozásra. De jó hír, hogy a Nemzeti Galéria munkatársai szívesen vállalják hasonló tematikájú programok szervezését a jövő évi PÉNZ7-en biztosítva a program ingyenességét az osztályok számára.

Forrás: Okosan a pénzzel

« Vissza a Hírek oldalra