Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

Indul a PÉNZ7! Tájékoztatás a PÉNZ7 kísérőprogramjairól

Köszönjük, ha iskolájuk is részt vesz a PÉNZ7-en! Témahetünk célja a pénzügyi és vállalkozói kultúra játékos, élményalapú fejlesztése, a témahét tanórán kívüli programjai is ezt támogatják. Amennyiben még nem csatlakoztak az idei programhoz, akkor is érdemes a kísérőprogramokon részt venni.

Hamarosan, immár hetedik alkalommal indul el 2021. március 1-jén a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét Magyarországon. A programra a www.penz7.hu honlapon tudnak regisztrálni a témahét kezdetéig.

A tanórák korcsoportonként kihelyezett anyagai bejelentkezés után elérhetők a www.penz7.hu „Tanároknak” menüpont alatt. A középiskolák korosztályának órát tartó pedagógusoknak – akár otthoni vagy szakköri, projektnapi kiadható feladatként – lehetőségük van e-learning formájában is feldolgozni az egyes pénzügyi témaköröket. Az Iránytű a pénzügyekhez c. középiskolai tankönyv e-learning leckéi a https://elearning.penziranytu.hu/ oldalon (regisztráció és belépés után) elérhetők.

A PÉNZ7 program digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal is készül, hogy ezzel is segítse a résztvevő pedagógusok és önkéntesek munkáját, valamint ezen a módon hívja fel a diákok figyelmét a pénzügyi és vállalkozásfejlesztési témákra.

Az idei PÉNZ7-hez kapcsolódva az alábbi kísérőeseményekre hívjuk fel a figyelmet:

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 1-jén induló verseny 3 online fordulóból, egy online megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll és idén 5-6. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2021. március 31-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány harmadik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós, középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2021. február 19-ig regisztrálhatnak 3 fős diákcsapatok, 1 fő felkészítővel kiegészülve. A csapatok felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja és e-learning anyagai segítik. A második fordulót követően a verseny két ágon („Főágon” és Pénziránytű iskolahálózati ágon) folytatódik.  Minden, a versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu honlapon.  

Az online térben, napi szintű hacker támadások zajlanak. A Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kvíz életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A kvízhez diákvetélkedő is kapcsolódik, két korcsoportban, az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok mérhetik össze tudásukat. Korosztályonként a 10 legjobb játékos valós időben, online verseny keretében méri össze ismereteit, értékes nyereményekért. A kvízjátékok 2021. március 1-től érhetők el a PÉNZ7 honlapján a PÉNZ7 KVÍZEK menüpont alatt. (A kvízek a vetélkedőre való jelentkezés nélkül is elérhetők és végigjátszhatók bárki részéről.) A diákvetélkedőre 2021. március 1-14. között lehet jelentkezni a honlapon megjelenő játékszabály szerint.

A középiskolások és tanáraik számára 2021-ben már ötödik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A 9-14. évfolyamos versenyzők 2021. március 1-26. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban. A játékban való részvétel ingyenes és önkéntes, jelentkezni márciusban tudnak a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken.

A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel! programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel 14–19 éves középiskolások számára. Az online teszt keretében 16 pénzügyi kérdést kell megválaszolni. A teszt többször is kitölthető, így könnyen rutinra tehetnek szert a fiatalok a pénzügyek területén. Az első 150 legjobb eredményt elérő diák jut tovább a középdöntőbe, amely a tervek szerint – amennyiben a járványhelyzet ezt megengedi – már személyes részvétellel zajlik 2021. március 26-án a Pénzügyminisztériumban. A döntőbe a tíz legjobb versenyző kerülhet, ahol izgalmas vetélkedő során dől el, ki a legrátermettebb a versenyben. A verseny további részletei a www.zset-on.hu oldalon olvashatók.

A Junior Achievement Magyarország Innovációs napja során a vállalkozó kedvű középiskolás csapatok (4-6 fő) lehetőséget kapnak arra, hogy egy valós társadalmi vagy üzleti problémára, kihívásra saját megoldást találjanak ki. A csapatmunka során a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztésén túl gyakorlati tapasztalatot, hiteles információkat szereznek, a munkájukat támogató – az üzleti életből érkező, saját területükön elismert szakemberekből álló – önkéntesek által is. Az egész napos munka során a vállalati szakemberek tanácsokkal, információkkal alakítják a vállalkozói személetet, támogatják a diákokat ötleteik fejlesztésében.
Innovációs napok időpontjai: 2021. március 11., 2021. március 25. és 2021. április 15.
Regisztrálni a http://bit.ly/jamidreg linken lehetséges.

 

A PÉNZ7 honlapján a Kísérőesemények menüpontban folyamatosan frissülő tartalommal adunk tájékoztatást.

« Vissza a Hírek oldalra