Főoldal

Sajtóközlemények

"Pénz7" Magyarországon! - egy hét a pénzügyi kultúráért

2015. január 10.

Az iskolák február 11-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország csatlakozott ahhoz a 23 európai országban egy időben zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretekkel rendelkező, sorsát e téren is kezében tartó fogyasztó. Rangos szakmai konferenciától iskolákban futó speciális programokon át figyelemfelhívó versenyekig számos csatornán találkozhatunk majd márciustól a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál, mint főszervező. Idén a fókuszban az általános és középiskolások állnak. A szakmai meghirdetést követő első három nap alatt máris több mint háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, 23 országot átfogó páneurópai programhoz csatlakozik 2015-ben a Magyar Bankszövetség szervezésében először hazánk is. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás mindenekelőtt a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.  Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, emellett érdemi pedagógiai szakmai támogatást biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a 2015. március 9-13. között megrendezésre kerülő a programhoz.

A programhét fókuszának megfelelően általános-, és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a pénzzel, a családi költségvetéssel. A szakmai-pedagógiai kontrollt a Pénziránytű Alapítvány és az EMMI biztosítja. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 3 napon belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez.  A jelentkezés február 11-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára az alábbi oldalon: http://penziranytu.hu/penz7

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak rendelkezésre, s ezen túl a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Bankszövetség 50 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít, az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában. A tervek szerint a Pénz7 alatt elinduló, interaktivitásra épülő programok a tanév hátralévő időszakában is folyamatosan támogatják majd a diákokat és oktatóikat a pénzügyek átfogóbb megismerésében.

Hegedűs Éva
a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja
a Pénz7 projektvezetője

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára