Főoldal

Sajtóközlemények

Sikeresen zárul a Pénz7 iskolai pályázat

2015. május 22.

Közel egymillió forintot költhetnek pénzügyi tudatosság fejlesztésre

Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon – közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.


Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók  pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén. 
„Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga” – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője. 
A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. 
A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában – intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló – írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.
A kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló kategóriában a zsűri megosztotta a 350 ezer forintos támogatási összeget, mivel két pályázatot is kiemelkedően értékesnek tartott. A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, ők egy rendhagyó kirándulásra és az arra való „pénzügyi” felkészülésre nyerték el az általuk igényelt 103 ezer forintot. A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola pedig komplex pénzügyi tudatosságra fókuszáló programjának megvalósítására nyert 247 ezer forintot.
Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására: a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, továbbá pedagógiai szakmai támogatást biztosított a programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. 
A Pénz7 pályázaton győztes iskoláknak a díjakat Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Hegedűs Éva a Gránit Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, és Sütő Ágnes a Bankszövetség területi vezetője adta át.


Ma kezdődik az iskolások pénzügyi alapismereteit bővítő programsorozat

2015. március 09.

  • 660 iskola, 90 ezer diák, 1000 tanár és 200 önkéntes pénzügyi szakember a hazai programban
  • Egyedi fejlesztésű, lektorált, központi tudásanyag
  • 3 korosztály számára kidolgozott, kedvcsináló animációs rövidfilmek

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok flashmobjával kezdődött el ma a „Pénz7” programsorozat, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. A Magyar Bankszövetség szervezésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló programban, amellyel hazánk egy páneurópai kezdeményezéshez csatlakozott, mintegy 90 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a családi költségvetés alapkérdéseivel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai irányításával kidolgozott tananyagot egy pedagóguscsapat több hónapig fejlesztette, majd próbaórákon tesztelte. A programhoz 200 önkéntes pénzügyi szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárok „szárnysegédjeiként” segítenek az iskolákban.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) 23 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek az életkoruknak és az érdeklődésüknek leginkább hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. 
A március 9-én kezdődő program rendhagyó, játékos osztályfőnöki óráin a családi költségvetés megértetése, az ehhez szükséges alapismeretek átadása a cél. Az EMMI és az OFI szakmai véleményezésével elkészített oktatási anyagot egy tapasztalt pedagógusokból álló csapat több hónapos előkészítő munkával, sok-sok óra próbatanítást követően ajánlhatta fel az iskoláknak hasznosításra.

Az életkornak megfelelő figyelemfelkeltő kisfilmmel indító, játékos és interaktív elemeket is tartalmazó felkészítő tananyagot a tanáraik és az önkéntes pénzügyi szakemberek segítségével dolgozhatják fel a diákok.
A teljes programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában vezessék tovább a fiatalokat a reális lehetőségek, a költségvetés, a pénz tudatos kezelésében. A „Pénz7” jegyében induló interaktív programok csakúgy, mint a www.penz7.hu weboldal a tanév hátralévő részében is támogatja a diákokat személyes pénzügyeik teljesebb megismerésében, a pedagógusokat a szakmai tájékozódásban. Ezenkívül meghirdették a BankVelem PénzOkos Kupát is. A háromfordulós pénzügyi tudáspróba általános iskolásoknak szól, a döntőbe 10 csapat jut, és majd májusban mérik össze tudásukat. Hamarosan indul egy középiskolások számára kifejlesztett, Facebook-alapú interaktív Pénz7 kalandjáték is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy széles körű, szakmákon és intézményeken átívelő összefogás bontakozott ki a kezdeményezés mellett” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” szervezőbizottságának vezetője. 
Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen a tematikus héthez 660 általános és középiskola, 1000 pedagógus és 90 ezer diák csatlakozott. Tehát az érintett iskolák mintegy 15%-a részt vesz a különleges órákon már az első évben. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló valamennyi irányító szerv nem adta volna tevőleges támogatását és szakmai iránymutatását a program megvalósításához.

Az érintett minisztériumok és a Magyar Nemzeti Bank szakértő munkatársai, a Közgazdasági Társaság tagjai, a hazai bankszektor szakemberei közül több mint kétszázan vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a témavezető tanár oldalán a családi költségvetésről beszélgetnek majd a diákokkal. A családi költségvetést értelmező osztályfőnöki órákhoz a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, segédanyagokat – többek között a három különböző korcsoportnak készült kedvcsináló animációs rövidfilmeket – is készítettek.

„Rendkívül fontos, hogy olyan témákkal is foglalkozhassanak a diákok, amelyek túlnyúlnak a tantervben már megjelenő lehetőségeken, és mivel a gyakorlati jelentőségük kiemelkedő, ezért már most is hasznot hajtva segítik a jövő lehetséges fejlesztéseit. Azért is támogatjuk a „Pénz7” programját, és segítettük annak eljuttatását az iskolákba, hogy képet kapjunk arról, az ilyen tematikus projektek mennyire működnek eredményesen a hagyományos iskolai keretek között” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, aki a nyitórendezvényen is fontos szakmai előadást vállalt."  

„Az EMMI feladatának tekinti – tette hozzá –, hogy gyakorlati tudáson alapuló ismeretanyagot nyújtson a pedagógusok számára az iskolai oktatáshoz. Elképzelhető, hogy a jövőben a továbbképzési kreditrendszeren belül külön pénzügyi ismeretek oktatása indulhat egyre több pedagógusképző és -továbbképző intézményben. A mostani programhét sikere pedig megalapozhatja hasonló tematikus rendezvények megszervezését a következő években”. 

2010 folyamán az OECD 14 európai országban mérte fel a középiskolából kikerülő diákok pénzügyekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteit. A kutatás eredményei sajátságos képet festettek Magyarországról: míg az elméleti ismeretekből a hazai válaszadók az első helyen végeztek, addig a gyakorlati alkalmazás alapján az utolsó előtti helyezéssel kellett beérniük. 
„A kutatást idén márciusban megismétli a szervezet. Nagyon bízom abban, hogy ez frissített, aktuális helyzetképet ad majd, hosszabb távon pedig a kutatások a „Pénz7” erőfeszítéseit az eredményekben is megmutatják majd” – nyilatkozta dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Dr. Kovács Levente elmondta: az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A téma kiemelt aktualitását és fontosságát mutatja, hogy a kezdeményezéshez szakmai partnerként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amelyek aktív szerepet vállaltak a programhét eseményeinek kidolgozásában is.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón a Magyar Bankszövetség Elnöksége nevében, dr. Patai Mihály elnök a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséért tett erőfeszítéseiért Pölöskei Gábornét, az EMMI helyettes államtitkárát, a szervezet Aranykaptár díjával tüntette ki. Az Aranykaptár Díjat pénzügyi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek elismerésére alapította a Magyar Bankszövetség 2012-ben. Ugyancsak a rendezvényen 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem programot. A programban részt vevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el.

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényét a diákok flashmobja is színesítette, amelyről a helyszínen készített fotókat és videókat, ma 15:30-tól, a következő linkről tölthetik le: http://goo.gl/tSQha7 
Az iskolásoknak készült, kedvcsináló animációs rövidfilmeket, illetve az Európai Bankföderáció beharangozó spotját pedig az alábbi linkeken tekinthetik meg:

Alsósoknak:
Video megtekintése itt

Felsősöknek:
Video megtekintése itt

Középiskolásoknak:
Video megtekintése itt

Az Európai Bankföderáció beharangozó spotja (magyar felirattal)
Video megtekintése itt

Az Európai Pénzhét – European Money Week A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a 23 országot átfogó páneurópai programhoz a Magyar Bankszövetség szervezésében 2015-ben Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezenkívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényeges pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2015. március 9–13. közötti programokhoz. A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyag és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu